Chimiştii au rezolvat o problemă cu privire la proprietăţile aurului: energia implicată în înlăturarea sau adăugarea unui electron la un atom de aur.
Problema savanţilor era energia necesară pentru a ioniza un atom de aur, adică de a-i extrage un electron. Calculele teoretice ale acestei ionizări difereau de măsurători. De asemenea, o adăugare a unui electron oferea rezultate contradictorii.
Sourav Pal, de la Institutul Indian de Tehnologie din Bombay, care nu a fost implicat în studiu, susţine că cele mai evidente proprietăţi ale aurului nu pot fi explicate fără utilizarea teoriei relativităţii a lui Einstein.
Acest studiu care a apărut în Physical Review Letters pe 13 ianuarie a luat în considerare relaţia mai complexă între cei 79 de electroni ai aurului. Folosind programe de calcul avansate pentru a analiza interacţiile a cel mult cinci electroni în acelaşi timp, savanţii au putut rezolva discrepanţa. De asemenea, calculele au luat în considerare şi teoria relativităţii şi teoria electrodinamicii cuantice, care descrie fizica cuantică a particulelor precum electronii. Aşadar, cu un model matematic suficient de complex, calculele teoretice, se potrivesc cu experimentele de laborator.
Sursa: Science News
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cinci invenţii din domeniul chimiei care au făcut posibilă lumea aşa cum o cunoaştem astăzi